Kārlis Streips – Esmu ticīgs cilvēks, lai gan pats reizēm nesaprotu, kāpēc

Vārds?   Kārlis Streips

streips

Piederība konfesijai?

Pēc izcelšanās esmu luterānis, pēc pārliecības anglikānis, jo Latvijas luterāņu baznīca ir līdz kliņķim aizspriedumaina.

Vai esi garīdznieks?     Neesmu garīdznieks.

Tava nodarbošanās?

Esmu žurnālists, pasniedzējs universitātē, radio un televīzijas raidījumu vadītājs, tulkotājs.

Kāpēc atbalsti Sieviešu ordināciju?

Sieviešu ordināciju es atbalstu tāpēc, ka man liekas gaužām neloģiski, ka jebkura baznīca automātiski no garīdzniecības izslēdz pusi vai vairāk iedzīvotāju.  Ko tad sieviete neprot?  Sprediķi rakstīt un teikt? Draudzi aprūpēt?  Sieviete taču skaitās pavarda glabātāja, un vai tad draudze nav viens liels pavards?  Vispār, medmāsu profesijā, kas ir konkrēta aprūpes joma, sieviešu pārsvars ir tik liels, ka nav vīriešu kārtas ekvivalenta jēdzienam “medmāsa.”  Un, kas liek domāt, ka sieviete nevar izpētīt svētos rakstus un cita veida literatūru, lai nonāktu pie sprediķa satura?  Turklāt, es pazīstu vairākas sievietes mācītājas, par kurām nevienu sliktu vārdu nevaru teikt.  Sieviešu neordinēšana ir vienkārši briesmīgu aizspriedumu “pamatota.”  Jā, Jēzum visi mācekļi bija vīrieši, bet kādu lomu viņa dzīvē spēlēja Marija un citas sievietes?  Ļoti nozīmīgu.  Esmu pārliecināts, Jēzum pret sieviešu ordinēšanu nebūtu nekādu iebildumu!

Ko gribētu pateikt sievietēm, kuras vēlas kalpot savai baznīcai?

Sievietei, kura vēlas kalpot baznīcai, es ieteiktu to darīt jebkur citur, bet ne Latvijā, ja runa ir par luterāņiem, par Romas katoļiem nemaz nerunājot.  Taču, protams, baznīcai var kalpot visādos veidos, nav par visu varu sievietei jābūt mācītājai.  Mūsu draudzē sieviete ir ērģelniece, sieviete koordinē mūziku un asistē dievkalpojumos, sieviete ir baznīcas vecākā u.tml.

Kas ir tavs mīļākais Bībeles pants vai panti?

Nepārprotami Jāņa evaņģēlja 3. nodaļas 16 pants, “Jo tik ļoti Dievs pasauli mīlējis, ka Viņš devis Savu vienpiedzimušo Dēlu, lai neviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet dabūtu mūžīgo dzīvību.”  Nekad neesmu redzējis zemsvītras atsauci, kurā būtu teikts “izņemot sievietes,” vai “izņemot tumšādainus cilvēkus,” vai “izņemot gejus un lesbietes,” u.tml.  Vēl gan jāsaka, ka man patīk tie daudzie panti, kuros runa ir, piemēram, par vīrieti ar 700 sievām, par mīlas stāstu starp Dāvidu un Jonatanu u.tml., jo tie stāv pretī tiem dažiem pantiem, kuros ir teikts, ka būt par geju nav atļauts un viendzimuma pāri nedrīkst laulāties.  Man ļoti patīk debatēt Bībeles saturu ar aizspriedumainiem cilvēkiem.

Kas ir tava mīļākā baznīcas dziesma?

Latviešu valodā “Ved mani, Dievs,” angļu valodā “It is Well With my Soul”, “Blessed Assurance” un “Amazing Grace.”

Kuru vēsturisko tēlu visvairāk apbrīno?

Droši vien Nelsonu Mandelu.  Vai varbūt Franklinu Rūzeveltu.  Vai Abrahamu Linkolnu.  Vispār grūti izvēlēties kādu konkrētu.

Esmu ticīgs cilvēks, lai gan pats reizēm nesaprotu, kāpēc, un arī esmu cilvēks, kurš saprot, ka Bībele patiesībā ir mācību grāmata dzīvei tuksnesī un ļoti lielā mērā daiļliteratūra.

Leave a comment